De themacolleges zijn gericht op verdere professionalisering van het (loopbaan) coachvak. Ieder themacollege is gebaseerd op de laatste ontwikkelingen en theorieën uit de wetenschap en combineert deze met de praktische toepassingsmogelijkheden inloopbaancoaching.
Bij het volgen van alle themacolleges wordt bij afronding hiervan het certificaat Masterclass Loopbaancoaching uitgereikt. Je kunt ook inschrijven per themacollege.
De themacolleges 2022-2023 vinden plaats op woensdagen van 10.00 tot 16.00 uur, inclusief lunch.
Kosten: Per themacollege € 375,00. Alle zes themacolleges € 2250,00 excl. 21% btw, inclusief lunch.
Locatie: Brink 29, Laren
Themacollege 1: Career Story Interview van Marc Savickas
Marc L Savickas PhD, is psycholoog, professor en wereldvermaard expert op het gebied van loopbaancoaching. Hij ontwikkelde de narratieve counseling methode Career Story Interview om cliënten te helpen hun werk aan te passen aan hun leven, in plaats van zichzelf aan te passen aan hun baan. Deze methode beschouwt het leven van een cliënt als een ‘roman die wordt geschreven’ en benadrukt de zich steeds herhalende thema’s die onthullen hoe de cliënt werk gebruikt om verder te komen met zijn of haar levensprojecten.
Het Career Story Interview is een effectieve methode om te gebruiken bij korte loopbaantrajecten. Tijdens dit themacollege maak je kennis met de theorie en leer je om deze methode zelf toe te passen.
Trainer: Annet Brinkhuis
Themacollege 2: ‘The Animal School’, fabel van George Reavis
De fabel Animal School, in 1940 geschreven door onderwijzer George Reavis, is een bekende allegorie op het schoolsysteem waarin wordt uitgegaan van een vast lespakket en geen rekening wordt gehouden met ieders persoonlijke kwaliteiten.
Zo moet de eend leren hardlopen en de eekhoorn hard ploeteren om het zwemmen onder de knie te krijgen. Het verhaal bevat niet alleen belangrijke lessen voor het onderwijs aan kinderen maar biedt ook een leidraad voor persoonlijke en professionele ontwikkeling als we de schoolbanken allang zijn ontgroeid. Hoe kun je je krachten optimaal ontwikkelen?
Annet Brinkhuis ontwikkelde een methode die helpt om blokkades te overwinnen en terug te komen bij de oorspronkelijke talenten en drijfveren. Ze beschreef ze in het boek De eekhoorn die in de boom klimt. Tijdens dit themacollege maak je niet alleen kennis met de theorie maar krijg je ook een praktisch kijkje in haar gereedschapskist. Welke methodes of oplossingen zijn er om het thema inzichtelijk te maken? En hoe herken je de diverse levensthema’s die loopbaankeuzes en – ontwikkeling kunnen verstoren. Je leert tools om je cliënt vrijer te laten omgaan met deze patronen.
Trainer: Annet Brinkhuis
Themacollege 3: Millner en Rollnick's Evidence based Motiverende Gespreksvoering
Millner en Rollnick ontwikkelden Motiverende Gespreksvoering om betere resultaten te verkrijgen op terreinen waar verandering niet eenvoudig is. Het is een op interactie gerichte gespreksmethode waarvan inmiddels is aangetoond dat deze zeer succesvol is. De afgelopen 15 jaar heeft deze methode stormachtig haar intrede gedaan op tal van werkvelden zoals ook loopbaancoaching. De motivering van cliënten en het verminderen van weerstand zijn de centrale thema’s. Motivatie en weerstand zien Millner en Rollnick niet zozeer als eigenschappen van de cliënt maar als een afgeleide van de interactie tussen cliënt en coach.
Een Evidence based gespreksmethode die zeer behulpzaam is voor coaches met cliënten die moeite hebben met veranderen.
Trainer: Alex Vaassen
Themacollege 4: Coaching strategieën bij 20-30 ers - inleiding door Rosa Surachno
De Millenials bezien t.o.v. andere generaties. Wat betekent dit voor de benadering door de coach. Wat helpt, wat niet? De inleiding van dit themacollege wordt gegeven door Rosa Surachno, auteur van het boek Generatie Ei. Rosa die net als vele anderen overspannen raakte door haar drukke bestaan, dook in dit onderwerp en zocht uit waarom deze generatie zoveel last heeft van hoge verwachtingen en prestatiedruk en bovenal waarom deze generatie zichzelf zo weinig ruimte geeft om fouten te maken. Praktische tips voor loopbaanprofessionals en generatiegenoten.
Trainers: Rosa Surachno en Annet Brinkhuis
Themacollege 5: Voice Dialogue van Hal en Sidra Stone
Iedereen herkent de Innerlijke Criticus. Hij fluistert, jammert, scheldt en houdt ons eronder. Hij beïnvloedt onze gedachten en gedrag en weerhoudt ons ervan om actie te ondernemen. Hij denkt dat hij ons beschermt tegen afkeuring, pijn of eenzaamheid, maar deze innerlijke kritische stem is de bron van schaamte, zorgen en gebrek aan eigenwaarde. Dit heeft een destructieve invloed op ons functioneren in relaties en op ons werk.
De psychologen Hal en Sidra Stone zijn de bedenkers van Voice Dialogue. Deze methode verandert de Innerlijke Criticus van een meedogenloze tegenstander in een bondgenoot met wie je vruchtbaar kunt samenwerken.
In dit themacollege gaan we op basis van de theorie van de Voice Dialogue aan de slag met een visueel werkmodel. Een waardevolle aanvulling op je kennis en kunde als loopbaancoach. waar de cliënt alle aspecten rondom zijn dilemma leert kennen en tenslotte tot een besluit kan komen.
Trainer: Annet Brinkhuis
Themacollege 6: Jungs psychologische typen
De Zwitserse psychiater en grondlegger van de psychotherapie Carl Jung is wellicht nog het meest bekend geworden door zijn typologie. In zijn boek Psychologische typen uit 1921 werkte hij vier basistypen van de menselijke persoonlijkheid uit. De theorie en toepassing van zijn psychologische typen, is nu 100 jaar later bij loopbaanvragen nog steeds verrassend effectief.
De kern van zijn psychologische typologie gaat niet uit van wie je bent, maar van hoe je naar de wereld kijkt en hoe je daarop reageert. Als je dit inzicht hebt – een soort recept van jezelf – biedt dit aanknopingspunten om jezelf en anderen beter te begrijpen en te accepteren. Het kan ook helpen om je leven en werk richting te geven.
Er zijn veel persoonlijkheidstesten gebaseerd op Jungs werk. Ironisch genoeg, want hij was zelf geen voorstander van testen. Hij was van mening dat de psychologische typen alleen door middel van een gesprek met de cliënt naar boven konden komen. Alleen de mens zelf is in staat om te bepalen in welke typen hij zich herkent.
In dit themacollege maak je kennis met het gedachtegoed van Jung en ga je kijken naar je eigen type. Een feest van herkenning.
Trainer: Annet Brinkhuis